Det blev en jättetrevlig kväll igår med Micka & Magnus och deras dotter Molly. Barnen lekte jättebra tillsammans alla tre och vi spelade spelklassikern yatzy och pratade och åt gott. Och jodå, pannacottapajen var inte bara vacker att titta på, den var väldigt god också. Receptet kommer i slutet av inlägget.
Dagen idag började med strömavbrott. Som tur var skulle jag och Viggo bort till en av hans kompisar och hans mamma bjöd på kaffe då strömmen kom tillbaka till henne tidigare. :-) Viggo och kompisen lekte och jag fick mitt kaffe & trevligt sällskap! Just nu tittar jag och Viggo på film, det blev sent igår så vi e rätt slitna här...Robban och Ellen är och städar bilen inför trippen till Blekinge och imorgon är det dags att börja ta tag i lite packning inför detsamma..Som det ser ut nu ska vädret bli betydligt bättre nästa vecka..*hoppas*
PANNACOTTAPAJ
Ingredienser
- 125 g kylskåpskallt smör
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl florsocker
- 1 krm salt
- 1 ägg
- äggula och 1 msk grädde till pensling
Fyllning
- 4 gelatinblad
- 1 vaniljstång
- 7 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl socker
- finrivet skal av 1 citron
- 3 dl av säsongens bär till garnering
Gör så här
- Skär smöret i bitar. Mixa mjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa i matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för 8 bitar). Kavla ut degen till en cirkel på bakplåtspapper, rulla ihop och lägg i kylen ca 20 minuter.
- Lägg degen i formen. Se till att degen går upp ordentligt på kanten. Nagga bottnen. Ställ formen i kylen ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter tills det börjar få en lätt gyllene färg. Ta ut och tryck försiktigt ner bottnen om den bubblat upp. Låt svalna. Pensla med äggulan blandad med grädde.
- Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5-10 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Tillsätt grädde och socker. Låt koka upp.
- Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner i kastrullen. Rör om ordentligt. Låt blandningen stå ca 30 minuter. Rör då och då.
- Ta upp vaniljstången och tillsätt citronskalet. Häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie. Ställ i kylen att stelna minst 4 timmar.
- Toppa pajen med bär strax före servering.
2 kommentarer:
Jag hoppar över att läsa det där receptet, förutsätter att jag blir bjuden på den någon dag;-) Ha det bäst! Kramis
Men det där såg ju inte lite gott ut! :D Borde jag verkligen prova!
Skicka en kommentar