måndag 5 januari 2009

Nyårsmaten!

Här kommer receptet på den italienska portersteken (som lustigt nog inte innehåller någon porter alls..)! Absolut värt att prova!

8 port
1-1/2 kg fransyska eller rostbiff (jag har använt rostbiff)
2 dl rödvin
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk balsamvinäger
1 dl mörk soja
1 dl vatten
1-2 gula lökar i klyftor
2-3 hackade vitlöksklyftor
5-6 svartpepparkorn
1 tsk basilika
2 lagerblad
2-3 köttbuljongtärningar

Sås:
8 dl kokspad
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde

1.Sätt köttermometer i köttet. Häll vin, saft, vinäger, soja och vatten i en gryta. Koka upp och stoppa i köttet. Det behöver inte täckas av vätskan.
2. Ta bort ev skum. Lägg i lök, vitlök, kryddor och buljong. Låt köttet sjuda 1-1 1/2 timme tills köttets temperatur är 70-75 grader. Vänd köttet flera ggr under tiden.
3. Ta upp köttet och linda in i folie och lår det vila ca 10 min innan det skärs upp.
4. Koka under tiden såsen. Sila och mät upp skyn. Vispa ut vetemjölet i matlagningsgrädden i en kastrull och tillsätt skyn. Låt koka ca 5 min.
5.Servera med potatisgratäng och en god sallad eller kokt broccoli.

Smaklig spis! Den är vansinnigt enkel att göra vilket är en bra bonus!
Lycka till!

Inga kommentarer: